It’s been awhile…

Bismillahirrahmanirrahim…

Berbulan-bulan sudah lamanya blog “Hati yang hidup” ditinggalkan. Tapi insyaAllah, ianya masih hidup, moga tak pernah mati sehinggalah datang masanya nanti untuk kembali menghadap Pencipta hati ini =)

Dalam masa yang berbulan-bulan ini, terlalu banyak kisah kehidupan yang berlaku. Yang menggembirakan, mendebarkan, menyedihkan, merungsingkan…ada belaka. Ala kulli haal: Alhamdulillah =)

Antaranya…kalau sebelum ni masih baru bermula dengan term orthopaedics, sekarang dah masuk half way of term general medicine at Wyong Hospital. Berulang alik dengan nusaybah kesayangan selama 40 minit (one way) untuk ke hospital dari gosford. Penat..tapi kena mujahadah sket, niatkan sbg ibadah, insyaAllah ada ganjaran disitu. Alhamdulillah masih ada waktu di hujung minggu untuk berjumpa dengan akhwat dan adik2. Dapat duduk dan beriman sejenak bersama mereka adalah satu nikmat. Kalau orang lain mungkin akan cari kerehatan di hujung minggu setelah bekerja keras sebelumnya. Tapi, insyaAllah bagi seorang daie, kerehatan abadi adalah di syurga nanti…Moga Allah tetapkan hati ini!

Dan kalau sebelum ni berdua, insyaAllah beberapa bulan lagi akan bertambah menjadi bertiga (at least…). Alhamdulillah, atas nikmat yang Allah berikan. Nearly 13 weeks now.Moga lil khalifah terus membesar dengan baik. Moga menjadi ikhwah/akhwat yang dapat meneruskan perjuangan risalah islam ini. First trimester dah makin tiba ke penghujung. InsyaAllah, meaning that nausea/vomiting, extreme lethargy (mgkn sedikit exaggerate), takde selera makan akan mula beransur2 hilang. Tapi akan ada cabaran2 lain pula nanti . Sekarang ni baru nak recovering drpd ketidaksihatan. Doc pun tak pasti sama ada viral/bacterial infection..Kalau boleh tak naklah makan antibiotik lagi..Previously prescribed with keflex for UTI (quite common in pregnancy). Sekarang ni pula Amoxicillin…Moga Allah berikan kekuatan!

Tak buat u/s at 12 weeks. Dah fully booked. iAllah week 18-20 nnti boleh buat. Gambar ni pinjam orang lain punya =) ultrasound at 12 weeks…

Bukankah Kami (Allah) menciptakan kamu daripada air yang hina?
Kemudian Kami (Allah) jadikannya dalam tempat yang kukuh.
Sampai waktu yang ditentukan.
Lalu Kami (Allah) tentukan, maka (Kami/Allah) sebaik-baik yang menentukan.
[77:20-23]

5 Comments (+add yours?)

  1. nurilahi
    Sep 24, 2010 @ 13:44:51

    salam my dearest kak mel..lamenye tak dgr crite..I’m so happy for you..alhamdulillah dah ad lil caliph ye..meriah la sydney nnti..=)..missing u a lot sis..=(..teringt zmn dulu2..curaheart dlm kereta dari macq ke city..tu je ek keje nye dulu..huhu..those precious moments could not be forgotten.

    Reply

  2. peneguhan
    Sep 24, 2010 @ 17:58:34

    ukhti, rindu juga…akak ada dgr2 perkembangan dr kejauhan… =) bila lg nk curhat2 ni😉

    Reply

  3. nurilahi
    Sep 25, 2010 @ 12:02:42

    alhamdulillah ad jgk dgr perkembangan org kat msia ni. semoga Allah izinkan lagi nak curaheart2 bila tiba waktunya…=)

    Reply

  4. sas
    Oct 09, 2010 @ 20:14:48

    salam kak mel.
    wahh. mabrouk! dah lama tak dgr berita. tetiba je bukak blog baru tau akak pregnant.
    mubarak alaiki.😀

    Reply

  5. einhyatt
    Nov 16, 2010 @ 08:15:21

    Salam Mel

    Alhamdulillah…I somehow have suspected it hehehe. EDD bile ni? I’m in my 6th month, inshallah our lil caliphs will be sebaya la yer!
    Had UTI jugak, just make sure u dont take tetracycline which could affect bub’s tooth dev. I’m pretty sure most GPs in OZ are familiar with this fact.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: