Term 1:Orthopaedics

Assalamualaikum wbt,

Segala persoalan dah terjawab. InsyaAllah saya akan mulakan perjuangan sebagai seorang intern Selasa depan, disebabkan hari Isnin nanti public holiday, Queen’s Birthday. Dapatlah seminggu extra untuk menyesuaikan diri di tempat baru dan uruskan beberapa perkara sebelum mula bekerja nanti, contohnya ulangkaji Orthopaedics termasuklah membelek-belek semula buku anatomy yang telah lama di tinggalkan. Boleh jadi sedative agent yang berkesan Zzzz =)

Menarik sungguh apa yang Allah aturkan untuk kehidupan kita. Seingat saya sewaktu mengisi borang preference term yang saya nak buat semasa internship, term Ortho adalah yang paling saya tidak berminat =| . Pengalaman sebagai medical student di NC dulu, team ortho didominasi oleh kaum lelaki-daripada surgeon sampailah ke intern, nurse dekat ward ramailah yang perempuan =). Masa tu, rasa nak cepat habiskan rotation ortho, dah tak larat rasanya kalau kena tanya pasal anatomy- apa nama muscle yang attach kat tulang ni, blood vessels yang supply part ni, innervation, etc. Sekarang, kenalah bersedia untuk melaluinya semula. Expectation pasti berbeza, hmm kena berusaha! Teringat kata-kata seorang ukhti ” Akhwat kena bersungguh-sungguh dalam setiap perkara yang kita lakukan. Tak kiralah dakwah, studies dll. Natijah, biar Allah yang tentukan”

“…dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.” [2:216]

Hmm…terbayang-bayang juga bagaimana rasanya nak jaga dan merawat pesakit-pesakit kat hospital nanti (yang mana majoriti dekat ward nanti adalah orang-orang tua yang ada pelbagai penyakit dan masalah lain). Rabbuna yusahil! Sebelum menjaga dan merawat orang lain, kena jaga diri sendiri dulu juga =) Terutamanya daripada penyakit hati.  Selalulah muhasabah, tengok-tengok jika kita ada penyakit ni. Minta dijauhkan dan moga Allah Pelihara kita daripadanya…

Permudahkan ya Allah…

1 Comment (+add yours?)

  1. nurilahi
    Jun 11, 2010 @ 04:50:16

    insyaAllah kak Mel..saya tahu akak mampu lakukannya..gambatene’..go himmah aliyah..

    -from x-himmah aliyah-

    salam sayang dari malaysia
    =)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: