Alhamdulillah…alhamdulillah…suatu kesyukuran

Pagi ni, agak kelam kabut bersiap2 nak gi long case di JHH. sebelum tu byk je masa nk siap2 patutnya, tp itu ler, hmm kena berubah ni…ms pagi tu le spect cari x jmpe, baru nk pinjam hammer from rummie, pinjam light torch drpd another housemate sbb sy nye dh abis battery..huhu…at last alhamdulillah seorg housemate yg baik hati offer nak tlg antar ke JHH  “big smile*

sy pttnye student ke dua yg akan buat long case.so kena jmpe liz (yg incharge psl paeds) 10 mins b4 the exam, which is at 8.50am..alhamdulillah, smpi betul2 dpn main entrance hosp 8.40am cmtu..tp yg peliknya, sy nmpk student yg patutnya buat b4 sy, tgh jln menuju ke hosp..hmm, msti dia terlmbt ni..coz she’s supposed to meet liz at 8.20am..sian pula dia..

anyway, bl jmpe liz..dia kate “oh u’re early!”..me…”yup, i think so” (with a nervous smile on my face =) )…liz pun berkata “do u wanna go first?”..me: “erm…ok. whichever” (dlm hati Allah je yg tahu)..sy bgtau pada liz yg 1st student tu dh nk smpi..tp Liz kata xpe proceed je dl…so sy pun dah siap2 letak brg, prepared to go to ward H1…Pastu..smpi la student yg ptt nye sblm sy..Liz had then changed her mind after little discussion with someone..so i’ve got another 30 min to wander around or minum2 coffee (it’s ok , i was fasting that day)..i decided not to go anywhere..takut nnt sy pula akan lmbt nnt..i think i’ve made a gud decision..coz…

x smpi 10 min..the student dtg balik with dr webber.sy kata dlm hati:eh, xkan cpt sgt amek hx and perform examination..huhu…rupa2nya dr webber decided to follow the scheduled time..meaning that it’s supposed to b my time yg gi amek hx n buat exam..that student, kena ler tnggu smpi semuaorg abis.baru dia buat..sian dia..tp xpe,ada hikmah iAllah =)

patient yg dh dipilih utk sy, 7 month old boy. tp xdpt nk proceed sbb grandma dia kata ssh nak buat exam on him sbb dia getting scared with strangers coming and doing exam…so lps my observer ni bincang2 dgn dr webber..sy diberi new pt…”i’m sorry.it’s not a gud start for u today”, kata observer ni…”oh that’s fine,i’m ok” balas sy =)

pt baru ni 7 years old girl, presented with viral gastroenteritis with background of type 1 diabetes. (automimmune which had also cause her ITP 3 years ago)..she and her mom were very cooperative (with exception that she kept going to the toilet after  few questions that I asked..hehe..sbb dia tgh on IV fluid). dan case presentation & viva with the 2 examiners went well..Alhamdulillah..I pass my longcase..

The Ibrah (the lesson) of the story: Kekadang jln utk kita smpi kpd kejayaan bknlah mudah..byk sket simpang siur nya…tp xpe. tenangkan hati…dan  percayalah..tiada usaha yg sia2..cuma kejayaan yg lewat tiba (hee..quoted from ym status seorg ukht =) )

Alhamdulillah ‘ala kulli hal..thank You Allah for making it easy for me……now berusahalah utk yg seterusnya pula…

Surah al Insyirah:

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (5)

(Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.(6)

Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), (7)

Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini). (8)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: